RANCANGAN PELAJARAN HARIAN
BAHASA MELAYU TAHUN DUA
TEMA
|
4. SENI
DAN BUDAYA
|
||
TAJUK
|
Unit 14.
Makanan Tradisional
|
||
Hasil Pembelajaran
|
Standard
Pembelajaran
|
1.4.1
2.2.3
|
Berbual
tentang sesuatu perkara dengan menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk yang
betul dalam situasi tidak formal secara bertatasusila
Membaca dan
memahami ayat majmuk daripada pelbagai bahan bacaan dengan sebutan yang
betul.
|
OBJEKTIF
|
Pada akhir
pembelajaran dan pengajaran murid dapat :
i. Berbual dengan intonasi yang betul dalam
situasi tidak
formal secara bertatasusila.
ii. Membaca dan memahami ayat
majmuk daripada petikan
dengan sebutan yang betul.
iii. Menulis kata adjektif daripada dalam petikan tersebut.
iv.Menjawab
4 daripada 6 soalan kefahaman dengan betul
|
||
PENGISIAN
KURIKULUM
|
i. Ilmu : Keusahawanan
ii. Nilai : Kerjasama, kesyukuran,
kerajinan.
iii. KBT : Keusahawanan ( sikap dan
pemikiran keusahawanan )
|
||
SISTEM
BAHASA
|
Tatabahasa : kata
adjektif
Kosa kata :
tradisional, kembang, garing,
|
||
MEDIA
|
Lampiran
aktiviti, lembaran kerja
|
Langkah
|
Isi Pelajaran
|
Aktiviti
|
Catatan
|
SET
INDUKSI
(5 MINIT)
|
Makanan
Tradisional
(
kuih baulu )
|
Seorang
murid diminta ke hadapan kelas dan guru menutup matanya.
Guru
meletakkan sepinggan kuih baulu di hadapan murid tersebut . Murid
tersebut diberi peluang memegang dan menghidu makanan itu dan cuba meneka
nama makanan tersebut.
Guru
mengaitkan jawapan murid dengan pelajaran hari ini ‘ Makanan Tradisional ‘
Setiap
murid diberi rasa kuih baulu tersebut.
Guru
menayangkan video cara membuat kuih baulu.
|
BBM
:
-Bahan
maujud
kuih baulu
-Komputer/LCD
Ilmu:
Kajian
Tempatan
Nilai:
Kerjasama
Kesyukuran
KBT:
Kemahiran
Berfikir
Pembelajaran
Kontekstual
|
LANGKAH 1
(15 MINIT)
|
Membaca
dialog
Ayat
Tanya
Ayat
Penyata
|
Secara
rawak, guru meminta 4 orang murid keluar di hadapan kelas.
Guru
mengedarkan lampiran 1 kepada murid tersebut dan diminta membaca dialog dengan intonasi yang betul.
Semua
murid yang lain diminta mendengar dialog tersebut dengan baik.
Guru
meminta 4 orang murid lain ( secara bergilir-gilir ) berdialog tanpa melihat
pada teks tersebut.
Guru
membimbing murid bertutur dengan betul.
|
BBM;
Lampiran
1
Ilmu:
Pendidikan
Moral
Nilai:
Kerjasama
KBT:
Kemahiran
Berfikir
|
LANGKAH 2
(15 MINIT)
|
Membaca
Petikan dan mencari kata adjektif
daripada petikan.
(
Kuih Baulu )
Kata
adjektif;
-
Cantik
-
Wangi
-
Manis
-
Keras
-
Lembut
-
Hapak
|
Guru
mengedarkan petikan teks ’Kuih Baulu’ kepada setiap murid.
Guru membimbing murid untuk membaca petikan secara
kelas, kumpulan dan individu dengan
sebutan yang betul.
Guru
dan murid berbincang tentang keistimewaan kuih baulu tersebut.
Secara
berkumpulan,murid diminta berbincang mencari dan menulis kata adjektif daripada
dalam petikan tersebut.
Wakil
kumpulan membentangkan hasil perbincangan mereka.
|
BBM;
Lampiran
2
Nilai:
Keberanian
Kerajinan
Ilmu:
EMK
– keusahawanan
KBT:
Kemahiran
berfikir,
|
LANGKAH 3
(20 MINIT)
|
Membaca
Petikan
(
Kuih Baulu )
Soalan;
1.
Apakah bentuk kuih baulu ?
2.
Bahan apakah yang digunakan untuk membakar kuih baulu?
3.
Apakah rasa kuih baulu ?
4.Bagaimanakah
keadaan kuih
baulu jika terlebih
tepung ?
5.Bagaimanakah
keadaan kuih
baulu jika tidak
dibakar sehingga
betul-betul masak?
6.Bolehkah
kuih
baulu disimpan
lama?
|
Murid
diminta membaca petikan teks’Kuih Baulu’ sekali lagi.
Guru
dan murid berbincang tentang kefahaman teks tersebut.
Murid
diminta menjawab soalan kefahaman tersebut.
Lampiran 3
|
BBM;
Lampiran
2
Lampiran
3
(
Pentaksiran )
Nilai:
Keberanian
Kerajinan
Ilmu:
EMK
– keusahawanan
KBT:
Kemahiran
berfikir,
Pembelajaran
Kontekstual
|
Lembaran
kerja
|
Pemulihan: ( bil. murid : 6 orang daripada 30 orang murid)
Murid
dibimbing membaca ayat penyata dan ayat majmuk dengan betul dan menggariskan
kata adjektif bagi jawapan yang tepat.
|
BBM-
Lampiran 4 ,
Lampiran
5
Nilai-
Ketekunan
KBT:
Kemahiran Berfikir,
|
|
Lembaran
kerja
|
Pengayaan:(bilangan murid-24 orang daripada 30 orang).
Murid
diminta mengisi jawapan pada ruangan kosong
dengan kata adjektif yang betul.
Murid
diminta memastikan jawapan yang diberikan adalah betul.
|
||
PENUTUP
(5 MINIT)
|
Menyebut
nama-nama kuih tradisional
|
Guru
bersoal jawab dengan murid tentang nama-nama kuih tradisional.
Murid
diminta menyebut rasa kuih-muih yang
ditunjukkan.
|
Nilai
-bersyukur
-Menghargai
|
REFLEKSI :
Lampiran 1
Mei
Lin : Apakah nama kuih ini?
Imran :
Inilah kuih baulu. Kuih ini makanan tradisional orang Melayu.
Raju :
Bilakah kuih ini disediakan ?
Sarah :
Pada pendapat saya, kuih baulu ini disediakan pada hari raya dan
hari
keramaian.
Mei
Lin : Apakah bahan yang digunakan untuk membuat
kuih baulu ini?
Sarah : Kuih baulu diperbuat daripada
telur, tepung gandum dan gula pasir.
Raju :
Bagaimanakah cara kuih ini dimasak?
Imran :
Saya melihat nenek saya memasukkan adunan kuih ini ke dalam acuan
sebelum dibakar.
Raju :
Oh ! begitu.
Sarah :
Kita perlu mempelajari cara membuat kuih ini agar dikenali
sepanjang
zaman.
Lampiran 2
Baca dan senaraikan kata
adjektif yang terdapat dalam petikan di
bawah.
Kuih Baulu
Kuih baulu
merupakan sejenis kuih tradisional orang Melayu. Kuih ini boleh didapati dalam
pelbagai bentuk yang cantik seperti bunga, ikan, kerang dan hati.
Kuih baulu akan
mengeluarkan bau yang wangi apabila dibakar dengan bara sabut kelapa. Rasanya
sungguh manis dan sesuai dijadikan hidangan untuk minum petang. Namun begitu,
kuih baulu ini juga sungguh enak dimakan begitu sahaja.
Kuih baulu akan
menjadi keras jika terlebih tepung. Telur pula perlu dipukul sehingga kembang
jika ingin menghasilkan baulu yang lembut dan bermutu tinggi.
Kuih baulu ini akan berkulat,
jika tidak dibakar sehingga betul-betul
masak dan garing. Kuih baulu juga tidak boleh disimpan lama dan akan menjadi
hapak selepas tamat tempohnya.
Senarai Kata Adjektif
|
|
Lampiran 3
Pentaksiran
Jawab soalan di bawah
berdasarkan petikan yang dibaca.
1. Apakah bentuk kuih baulu ?
2. Bahan apakah yang digunakan untuk
membakar kuih baulu itu?
3. Apakah rasa kuih baulu ?
4.
Bagaimanakah
keadaan kuih baulu jika terlebih tepung?
5.
Apakah
akan terjadi jika kuih baulu tidak di bakar sehingga betul-betul masak?
6.
Bolehkah kuih baulu dimakan jika disimpan lama?
Lampiran 4
Pemulihan
Gariskan
kata adjektif pancaindera yang betul dalam ayat berikut.
1.
Ayah membeli kuih pau yang ( lembut / keras ) itu.
2.
Nasi lemak yang dimasak oleh ibu agak ( manis / masin ) kerana
terlebih garam.
3.
Biskut kelapa yang tersimpan lama di dalam bekas itu telah berbau
( busuk / hapak
).
4.
Bentuk kuih yang ( cantik /
kacak )
dan
rasanya yang sedap sering
menjadi pilihan pembeli.
5.
Kuih
akan berbau ( wangi / hapak ) apabila menggunakan daun pandan
sebagai bahan adunan.
Lampiran 5
Pengayaan
Isikan
tempat kosong dengan jawapan yang sesuai.
Rakyat Malaysia
memang kaya dengan senyuman yang
sekiranya
diungkapkan dengan lembut akan selesa didengar.
0 comments:
Post a Comment